Despre amenajarea ergonomică a bucătăriei ați auzit și citit nu odată la noi pe pagină. Dar știți că aceasta presupune în primul rând respectarea regulii triunghiului.
Cum arată acest triunghi de lucru?
Triunghiul de lucru sau regula celor trei este un concept descoperit în perioada anilor 40, secolul trecut la Școala de Arhitectură din SUA. Atunci când începem a proiecta o bucătărie în primul rînd ținem cont de acest principiu care presupune ca cele 3 zone: frigiderul, chiuveta și aragazul să reprezinte câte un vârf al unui triunghi și să nu depășească 2 metri distanță una de cealaltă, astfel încât în interiorul bucătăriei să te poți mișca liber și totodată având toate cele trei elemente la îndemână.
În același timp trebuie să ții cont și de amplasarea acestora ( a aragazului și a chiuvetei) pe blatul de lucru. Acest lucru presupune ca întotdeauna trebuie de lăsat un spațiu de 60-90 cm între chiuvetă și arăgaz. Aragazul sau plita pe inducție trebuie să fie amplasate la o distanță minimă de 30 cm față de un dulap înalt sau perete.
În funcție de amplasarea mobilierului în bucătărie, triunghiul va avea diferite configurații, formă, și lungime a laturii. În varianta perfectă lungimea unei laturi ar trebui să aibă minim 1,2 metri dar nu mai mult de 3. Mai jos vedeți câteva imagini care vin să explice regula triunghiului.
Dacă aveți o bucătărie mică, ce nu permite distanța de minimum 1,2 m, adaptăm puțin regula. Ce recomandăm noi în acest caz: să încercați să folosiți regula triunghiului cu o distanță de minim 60 cm între aragaz și chiuvetă și un minimum de 40 cm între restul elementelor.
Puteți vedea modele de bucătării create cu măiestrie de EXA Mobilier Personalizat, aici.