Culorile anului 2021. Cum le integrăm în designul mobilierului.

Pe cât de neobișnuit a fost anul 2020, pe atât de neobișnuită este și decizia experților Pantone: pentru acest an nu v-a exista o singură culoare care să ne determine preferințele și trendurile, ci vor fi două într-o combinație neașteptată, dar foarte potrivită și plăcută  - Ultimate Gray și Illuminating sunt declarate culorile anului 2021. 

Neutru și rece, dar solid și rafinat,  griul este un crucifix dintre alb și negru, iar gama largă de nuanțe pe care o oferă poate fi încadrată perfect în orice domeniu. Illuminating este, în schimb, o culoare luminoasă și veselă, care duce cu gândul la vară, la vacanță și oferă o stare energizantă și de fericire. Deși este o culoare mai greu de combinat și galbenul se regăsește foarte mult în diferite domenii și bucură vizual. 

În lumea creatorilor de mobilă ambele culori se integrează mereu și trebuie folosite cu mult curaj și siguranță pentru că ambele crează spații plăcute, relaxante și elegante atât în locuințe cât și în birouri, biblioteci, restaurante dar și în oricare altă încăpere. Prin urmare, venim în ajutorul clienților noștri cu câteva sugestii și idei pentru a încorpora tendințele anului 2021 în materie de culori cu propriile spații pentru a obține un ambient în pas cu moda, dar și a crea o atmosferă plăcută și de invidiat. 

Dacă sunteți în pragul unei perioade de restructurare și reamenajare a propriei locuințe și ați decis să folosiți griul ca bază cromatică, vă sugerăm să analizați atent combinațiile reușite cu alte culori.  În cazul în care ați decis să colorați pereții în gri, țineți cont că folosirea acestuia pe toți pereții vor micșora vizual dimensiunile încăperii iar în ceia ce ține de alegerea mobilierului potrivit vă sfătuim să optați pentru articole de culori intense, precum un dulap de culoarea lemnului închis, o masă de cafea de culoare negru-elegant sau o canapea galbenă. Atenție însă la influența pe care griul o poate avea asupra psihicului uman, întrucât este perceput în mod diferit de fiecare persoană în parte. De exemplu, cei care sunt pesimiști pot fi influențați în mod negativ de tonurile acestei nonculori, mai exact pot resimți accentuarea stărilor depresive, pe când persoanele energice își regăsesc refugiul, stabilitatea și o stare de liniște în interioarele amenajate în nuanțe gri.

În ceea ce ține de mobilă, culoarea gri stă bine pe orice tip de mobilier: de la dulapuri monocolore la cele bicolore, de la bucătării-pal la cele cu imprimeuri sau cu aspect de lemn, de la dormitor la living, de la mobilă pentru camera copiilor la piese mai mici de mobilier, precum dulapuri pentru baie și încălțăminte etc..

Illuminating (sau galben) – o culoare care transmite energie și voie bună și care ne duce cu gândul la zile calde, este o culoare mai greu de combinat și, din acest motiv, tot mai rar folosită în decorațiile moderne.  Interioarele galbene sunt foarte greu de asortat, iar folosit în exces acesta devine obositor, de aceea vă sfătuim să optați pentru galben în cantități moderate și să nu alegeți nuanțele sale intense.

La nivel psihologic, dacă este folosit corect, galbenul oferă o stare de înviorare, energizantă și vibrantă, de aceea se recomandă utilizarea lui în spațiile locuinței dumneavoastră, creând cu ajutorul acestuia o stare de liniște și căldură mai ales în zilele reci și ploiase.

În ceea ce privește mobilierul, galbenul se potrivește pentru bucătării sau mobila din camera copiilor, rafturile bibliotecii sau canapeaua din living, iar posibilitatea de a face combinații între galben și alte culori ne permite să folosim această culoare pentru a crea o atmosferă familiară și primitoare în orice circumstanță.

Galben în asociere cu gri formează un contrast pronunțat, dar care este deosebit de atrăgător și vesel în opinia specialiștilor în amenajările interioare. Această combinație este potrivită pentru bucătării, camere de zi și băi, cu condiția ca galbenul – în cazul în care se va alege o nuanță aprinsă a acestei culori – să fie prezent doar pe suprafețe limitate.

Vă mulțumim pentru timpul acordat!

Cu drag pentru Dvs, echipa ExA!